Idősbarát Önkormányzat

Idősbarát Önkormányzat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium Idősbarát Önkormányzat Díjat adományozott településünknek. Az elismerést Magyar Sándor polgármester vette át 2014. szeptember 30–án a Pesti Vigadóban az Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

idosb
a képen
 (balról jobbra):

Balog Zoltán miniszter (Emberi Erőforrások Minisztériuma), Magyar Sándor polgármester,

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár (Belügyminisztérium)

Az Idősbarát Önkormányzat Díjat az Idősügyi Tanács által kidolgozott  javaslat alapján 2004-ben hozták létre.Az alapítók a díj adományozásával arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a településeken az önkormányzatok tehetnek a legtöbbet az idősek érdekében.

Az Idősbarát Önkormányzat Díjra valamennyi önkormányzat pályázhat, ha alapfeladatán túl példamutató kezdeményezéseket tesz az időskorúakért. A díj átadására minden évben az Idősek Világnapja alkalmából kerül sor.

Folyás Község képviselőtestülete május 29-én fogadta el a javaslatot, hogy az önkormányzat megpályázza az Idősbarát Önkormányzat címet, és ekkor fogadta el Folyás Község Idősügyi Stratégiáját és Koncepcióját.

Az Idősbarát Önkormányzat Díj odaítélésében elsődleges szempont volt a kötelezően vállalt feladatokon (Házi Segítségnyújtás, Falugondnoki Szolgálat, Szociális étkeztetés) túlmutató, a községre jellemző olyan jó gyakorlatok bemutatása, amelyek nem pénzügyi támogatással, hanem odafigyeléssel, közös összefogással kívánják megvalósítani a település idős lakosságának társadalmi részvételét. A pályázat elbírálásakor előnyt jelentett az önkormányzat olyan kiváló kezdeményezéseinek és megvalósult közösségi programoknak a bemutatása, mint a nyugdíjasoknak szóló Teadélután, a „Házhoz megy a könyvtár” elnevezésű szolgáltatásunk, az idősek részére történő ingyenes mosás, az önkormányzat által idősek részére végzett fűnyírás és favágás, valamint a megrendezett közösségi programok és az elfogadott Idősügyi Stratégia programja, munkaterve.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter az idősügy területén végzett tevékenysége elismeréseként idén Idősbarát Önkormányzat Díjat adományozott Folyás Község Önkormányzatának, Budapest XV. kerületi önkormányzatának, Szombathely és Hódmezővásárhely Önkormányzatának, valamint a Csongrád megyei Üllés nagyközség Önkormányzatának. Az elismerés egymillió Forint pénzjutalommal jár.

 A díjat Balog Zoltán és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át Magyar Sándor polgármesternek.

Balog Zoltán a világnap alkalmából évenként odaítélt Idősbarát Önkormányzat Díjakra utalva azt mondta, azzal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy helyi szinten milyen sokat lehet tenni azért, hogy a nyugdíjasoknak könnyebb legyen az életük. 

idosb1
a képen felső sorban (balról jobbra):

Gyöngy István falugondnok, Gulyás LászlóDerecskei János

alsó sorban (balról jobbra):

Papp Józsefné, Kiss GyulánéMagyar Sándor polgármester, Kiss Sándorné, Daka Jánosné

Településünket nyolc fő képviselte az ünnepségen. A polgármestert nyugdíjas lakóink kísérték el a jeles eseményre. A díjátadó ceremónia után a minisztérium állófogadással és ünnepi műsorral várta a megjelent vendégeket. Fellépett a 40 éves múlttal rendelkező, világszerte ismert Muzsikás Magyar Népzenei Együttes. Vendégművészként szerepelt velük Petrás Mária szintén világhírű népdalénekes, valamint Falus Zoltán és Tóth Ildikó néptáncosok.