Költözzön hozzánk


“Folyás a vizek és erdők faluja

csat

Ha szeretne reggelente madárcsicsergésre ébredni, vagy fontos önnek, hogy gyermekei egészséges környezetben nőjenek fel, egy nyaralót, hétvégi házat keres, vagy csak egy csendes, nyugodt, békés környezetben szeretne élni, akkor költözzön hozzánk! Az itt lakó emberek barátságosak, és szívesen fogadják a  letelepedni szándékozó dolgos családokat. A településünkön négy Német család is vásárolt már nyaralót illetve telkeket. Ez a kis falu az egyszerűsége és természetes környezete miatt egyre inkább felértékelődik. A településünk Hajdú-Bihar megye északnyugati részén a Hortobágyi Nemzeti Park területi határán fekszik a Nyugati- főcsatorna mellett, Polgár várostól délre, az M3-as autópályától 4 km-re. Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza az autópályán 30 percen belül elérhető. A lakosság száma 358 fő. A település fő út felőli részén észak-déli irányban a Selypes-ér folyik, míg mögötte a Nyugati- főcsatorna határolja. Dél-nyugati irányban közvetlenül az út mellett egy 8 ha nagyságú erdő szegélyezi, az erdő mögött pedig egy közel 700.ha területű halastó rendszer található. Déli oldalon egy 90 ha-os erdőterület, valamint egy 3.5 ha, egy 1ha és egy 0.5 ha területű horgásztó határolja. Délkelet felől a környék legnagyobb egybefüggő erdőterülete található, amely 364, ha kiterjedésű. A település jellegzetessége, hogy a lakosság számához képest rendkívül nagy, mintegy 54, ha területen fekszik. Az utcák közül majdnem mind úgynevezett “fél utca”, az-az csak az utca egyik oldalán vannak lakóházak. Az utcák között egy 3,8 ha és egy 2,7 ha kiterjedésű üres terület is található. A lakóházak telkei átlagosan 2100 m2 nagyságúak.

Munkalehetőség:

A településen két vegyesbolt és két vendéglátóhelyiség üzemel, de a helyi és a környező vállalkozások is sok embernek adnak munkát.( Jabil Circuit Magyarország Kft, Outlet Center, Halgazdaság, Liba és Szarvasmarha telepek, Műanyag üzemek, Nyírerdő Zrt, Közút kezelő, Vízgazdálkodási társulatok, stb )

Sokan dolgoznak a Tőlünk 18 km-re lévő Tiszaújvárosi ipari üzemekben (MOL, TVK, Erőmű), valamint a településtől 4 km-re található Polgári ipari parkban is. (TOYOTA, Tikoplast KFT) Az utóbbi néhány évben megindult a mezőgazdasági termeléssel és állattartással kapcsolatos önfoglalkoztató tevékenységek fellendülése is.

Ez a csendes kis falu lehetőséget biztosít azok számára, akik a biogazdálkodásból, állattenyésztésből a helyi termékek piacra jutásából, valamint az ahhoz kapcsolódó falusi turizmusból szeretnének megélni. Tiszaújváros (18 km) valamint Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza közelsége (mindegyik kb 50 km-re) a helyben előállított élelmiszereknek, mezőgazdasági termékeknek kiváló felvevőpiacot jelent.

Telek és lakás árak:

Az elmúlt évben megindult a kereslet a telkek iránt, voltak, akik építési szándékkal, míg mások befektetési, illetve gazdálkodási célra vásároltak telket. A telek árak nagyságtól függően átlagosan 300.000 Ft-ba kerülnek. A későbbiekben a telkek árának emelkedése várható. A lakások többsége a hagyományos falusi épületekre jellemző stílusban épült, és az elmúlt évben tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhetően 1.2 – 1.8 Millió Forintos áron kerülnek értékesítésre, de van néhány a 60-as-70-es években épített úgynevezett “kocka ház” is. Ezeknek a házaknak az ára 2 és 6 Millió Forint között mozog. Mivel az utóbbi évben megnőtt az érdeklődés a település iránt, így várható, hogy a ház árak is tovább növekednek majd.

Oktatás:

A gyerekek többsége a 8 km-re lévő Újszentmargitára jár iskolába és óvodába, egy külön, erre a célra vásárolt iskolabusszal.

Egészség:

  1. május 2 – án nyitotta meg a kapuit a Tőlünk 6 km-re lévő polgári JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÓ KÖZPONT, így az itt élő emberek helyben hozzájutnak egy rendkívül magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz.
    A településen háziorvosi és a gyermekorvosi ellátás is működik.

Sport és szabadidő:

Egy szabadidős lovas sport szervezet is működik a településen. Az itt tanuló lovasok a Gyermek és Pónilovasok Országos Szövetségének versenyein évek óta kiemelkedően szerepelnek.

A település közepén található egy 2.6 ha nagyságú “tér” amelynek a parkosítása már az idén elkezdődik. A téren egy játszótér és egy füves futballpálya is a sportolni vágyók és a gyerekek rendelkezésére áll. Az idei Majálison a környező települések részvételével 12 foci csapat mérkőzött a Majális kupáért. A településünk a horgászok paradicsoma. A nyugati-főcsatorna mellett három horgásztó is működik nálunk, ahol a bőséges halállomány és a nem ritkán rekord méretű fogások miatt évek óta a sporthorgászok kedvelt horgászhelye Folyás. Évente több napos Országos horgászversenyek is megrendezésre kerülnek a tavakon.

Infrastruktúra:

A település utcái szilárd burkolatúak. A vezetékes víz és gáz hálózat kiépített. Szeléssávú vezetékes internet és kábeltévé szolgáltatás az egész településen elérhető . A buszközlekedés is kivalló. Az Önkormányzat működtetésében üzemel az időseket segítő “HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS” ellátórendszere, valamint 2013 évben tervezzük az öregek nappali ellátását szolgáló intézmény beindítását. Az Önkormányzat által működtetett falugondnoki szolgálat munkáját egy 9 férőhelyes kisbusz is segíti.

Ha felkeltettük érdeklődését, látogasson el hozzánk és győződjön meg róla személyesen, hogy “jó Folyáson lakni”. Ha telket, vagy házat szeretne vásárolni, szívesen segítünk.

                                                                                                                          Üdvözlettel:
Magyar Sándor 
                                                                                                                                     Folyás település polgármestere